Comunicat de presă
6 martie 2025
Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române și Direcția Patrimoniu Cultural Universitar al Universității Babeș-Bolyai invită publicul marți, 11 martie 2025, începând cu ora 12, în Sala Club a Galeriei „Paul Sima” (Colegiul Academic), str. Emmanuel de Martonne, nr. 1, la manifestarea cultural-științifică „Perspective istoriografice contemporane”, în cadrul căreia se vor lansa publicațiile apărute în anul 2024 sub egida Centrului de Studii Transilvane.
Manifestarea, moderată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, va cuprinde lansarea următoarelor volumele:
• Confruntare, colaborare și conviețuire în Europa Centrală din Evul Mediu până în contemporaneitate, coordonat de Ioan Bolovan, Remus Câmpeanu, Cornel Pădurean, Doru Sincai (coord.), prezentat de dr. Daniela Mârza;
• Monarhia Habsburgică (1948-1918), vol. VI, coordonat și prezentat de dr. Rudolf Gräf;
• Cher maître: Lukás, Tertulian și marxismul occidental în Est, editat de Alex Cistelecan și Andrei State, prezentat de dr. Alex Goldiș;
• James Fenton, Don Quijote, prezentat de acad. Ion Pop;
• Transylvanian Review, vol. XXIII, nr. 1-4, 2024, prezentat de dr. Ana Viorica Sima;
• Trannsylvanian Review, Supplement, nr. 1-2, 2024, prezentat de dr. Ferenc Dániel Páll-Szabó.
Prin diversitatea temelor abordate și prin calitatea invitaților, acest eveniment nu este doar o lansare de carte, ci o ocazie de reflecție asupra trecutului și a modului în care acesta continuă să influențeze prezentul.
Evenimentul, organizat în colaborare cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Cramele Recaș, se adresează istoricilor, cercetătorilor, studenților și tuturor celor pasionați de istorie și evoluțiile ideologice ale trecutului. Participanții vor avea ocazia să afle direct de la autori și editori detalii despre noile perspective asupra istoriei Europei și despre influențele filosofice și politice care au modelat discursurile istoriografice actuale.
Biroul de Relații Publice al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române