Comunicat de presă
13 iunie 2023


“ PREZENTĂRI DE CARTE.“.
Conferință susținută de: Daniel Metz, Mihaela Gligor și Varga Attila

Patru autori într-un singur eveniment, găzduit, ieri, 13 iunie 2023, de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române.

„Autorii publicațiilor prezentate în cadrul întâlnirii de ieri din Sala de Conferințe a Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, sunt membri ai Institutului de Istorie „George Barițiu”: DANIEL METZ, MIHAELA GLIGOR și VARGA ATTILA. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, care și-a manifestat dorința de a avea acces la noile publicații.

Evenimentul de ieri a fost posibil datorită parteneriatului dintre Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Ambasada Indiei în România, Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor.

Evenimentul a fost deschis de către președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, acad. DORU PAMFIL, al cărui discurs a accentuat importanța întrepătrunderii dintre mediului academic și comunitate, prin care „putem să ne reclădim și să dialogăm împreună”, după cum a menționat acesta, punând și accent pe această întâlnire între cei doi poli ca motiv central al evenimentului. Deschiderea spre comunitate a medului academic a fost reiterată și în discursul directorului Institutului de Istorie „George Barițiu”, prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, acesta vorbind de specialiștii care ar trebui să se elibereze din „turnul de fildeș”.

Publicațiile care au fost prezentate în cadrul evenimentului, cu recenzii susținute de către distinșii oaspeți prezenți la eveniment au fost:

• Managementul ciclului de viață al sistemelor software, autor DANIEL METZ, lucrare prezentată de CȘ. II Dr. VARGA ATTILA ca „o frumoasă continuitate a cercetării științifice a istoriei IT-ului Clujean”, în care autorul îmbină teoria (mult studiată), cu practica acumulată.

• Tagore beyond Borders: Essay on His Influence and Cultural Legacy, volum editat de MIHAELA GLIGOR și ELISABETTA MARION, cu o prezentare făcută de Excelența Sa, Dl RAHUL SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, și lecturată de către Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, care descrie volumul, drept „un ocean de cunoaștere”.

• Between the Worlds: Romania and India. Essay on Expanding Borders through Culture, volum editat de MIHAELA GLIGOR și LIPI GHOSH. Prof. univ. dr. SERGIU MIȘCOIU, directorul Centrului de Cooperări Internaționale din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a prezentat acest volum, a punctat natura interculturală a acestuia, ilustrând „relația dintre culturile române și indiene, fiind vorba despre imagini în oglindă ale României în India și invers”.

• Jakab Elek, Istoria Clujului, seria I, vol. VI, ediție critică în limba română de VARGA ATTILA, lucrare prezentată de directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Dr. TUDOR SĂLĂGEAN. Acesta și-a arătat aprecierea față de eforul depus timp de 6-7 ani pentru realizarea acestei serii, fără a interveni asupra naturii istorice a acestei lucrări, fiind o traducerea din limba maghiară în limba română și editarea acesteia, într-o modalitate ce poate fi caracterizat ca fiind modernă.

În încheiere, autorii au adresat cuvinte de mulțumire, iar directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” a anunțat organizarea, în data de 28 iunie 2023, a unei conferințe naționale cu tematica: O VOCE EMBLEMATICĂ A ROMÂNILOR: Andrei Șaguna și lumea transilvăneană de la mijlocul secolului al XIX-lea.